Grote waardering voor vroege vogelexcursies
2017-07
De week van 6 tot en met 14 mei stond in het teken van de Nationale Vogelweek. Landelijk zijn er honderden vroege vogelexcusies gehouden en ook Eyckenstein heeft dit jaar voor het eerst meegedaan en wel met twee excursiedagen, geleid door Gert Prins en Lex van Boetzelaer. Vrijdag 12 mei was er een excursie van ‘s morgens 6.00 uur tot 9.00 uur en op zaterdag 13 mei van 8.00 tot 11.00 uur. Bijzonder van deze twee excursies waren de gecombineerde onderwerpen. Hoofdmoot waren overal natuurlijk de vogels, die zich gelukkig uitbundig lieten horen en vaak ook zien. De excursie begon bij Tuinderij Eyckenstein in de Oranjerie, waar Lex en biologische tuinder Luuk Schouten over de geschiedenis en het gebruik van de biologische moestuin vertelden. Zo vertelde Luuk dat deze moestuin oorspronkelijk bij de (niet meer bestaande) buitenplaats Berkenstein behoorde en pas rond 1880 door Eyckenstein in gebruik genomen is.
Vervolgens hebben we ruim twee uur door het bos gelopen, waar Gert ons overweldigde met zijn grote vogelkennis, die hij op een boeiende manier wist over te brengen. En hij bleek niet alleen veel verstand van vogels te hebben, maar wist ook veel over de relatie met bostypen en over andere natuur te vertellen. Ondertussen vertelde Lex op verschillende punten over de cultuurhistorie van het landgoed en het ontstaan van het landschap.
Tegen het einde van de tour brachten we een bezoek aan Jacob en Linda Beeker, die net twee weken in hun nieuwe boerderij zaten, waar ‘hun’ huiszwaluwen en boerenzwaluwen zich uitbundig lieten zien. Tenslotte eindigden we weer bij Tuinderij Eyckenstein, waar veel van de deelnemers nog een bezoek aan de tuin brachten.
Zaterdag heeft de zeldzame zwarte specht zich uitgebreid in het beukenbos laten zien en horen. Gert noemde dit de climax van de vogelexcursie. Van de landelijk duizend broedparen zitten maar liefst vier broedparen op en rond Landgoed Eyckenstein. In de dennenbossen konden deelnemers met goede oren de hele hoge tonen van het kleinste Nederlandse vogeltje, het vuurgoudhaantje, waarnemen. Een ook deze soort liet zich zien. Nog veel meer soorten vogels hebben we gezien, maar vooral ook gehoord.
Wist u dat gierzwaluwen soms in een halve dag van Nederland heen en weer naar Noord-Frankrijk vliegen om daar voedsel voor hun jongen te halen? En wist u dat in het bos nog de resten van de zogenaamde tempel van pan in de grond zichtbaar zijn? Dat was een grote ring van 30 meter doorsnee van bomen, zo’n 200 jaar geleden aangelegd door de toenmalige eigenaren familie Eyck, die nu nog als rond lopende geultjes herkenbaar zijn.
De gecombineerde vogelexcursie bleek bijzonder hoog door de deelnemers gewaardeerd te worden. Alle beoordelingen lagen tussen de 8 en de 10 en het gemiddelde waarderingscijfer kwam uit op een 8,8! Daar zijn we heel trots op, maar de meeste eer komt Gert natuurlijk toe. Genoeg reden in ieder geval om volgend jaar waarschijnlijk weer met de Nationale Vogelweek mee te doen.
Kijk, daar zit-ie!