Eyckenstein_park_hoge brug-1024x176

Het Springerpark van Eyckenstein

Het park, dat rondom en ten noorden van het landhuis ligt, is een ontwerp van de bekende tuinarchitect Leonard Anthony Springer. Het in 1881 aangelegde park is een park in landschapsstijl, met golvende lijnen, doorzichten, boompartijen, groepen heesters, grasvelden en waterpartijen.

Vanuit het huis gezien zijn er zichtassen en doorzichten aangebracht. Oude elementen van het sterrenbos uit 1790 zijn opgenomen in het Springer ontwerp. Sommige verdwenen lanen verraden hun vroegere bestaan alleen nog door de loop van een rij oude eiken of beuken. De vijver van het oude ontwerp is vergroot en heeft een andere vorm gekregen. Met de gebogen lopende paden, is het telkens weer een verrassing wat er om de bocht te zien is. Het park gaat geleidelijk over in het parkbos met een vergelijkbare stijl.

Voor groepen is het mogelijk een afspraak te maken om het park te bezichtigen.

Eyckenstein_Tuinontwerp_Springer_31KB

Bijzondere parkelementen

park_Praamgracht

Praamgracht

Het is nu niet meer voor te stellen, maar deze sloot, de Praamgracht, vormde in de 15e eeuw een belangrijke vaarroute tussen de Maartensdijksche Vaart en de Eem bij Baarn. De vaart werd toen vooral gebruikt om in de tijd van de ontginningen veen af te voeren.

park theehuisje

Theehuisje

Een romantische folly in dit mooie park. De eerste generaties Van Boetzelaer op Eyckenstein genoten er op zondagmiddagen van de rust en de natuur, terwijl de thee werd opgediend. Het huisje van omstreeks 1890 is deels met boomstammetjes en knuppelhout opgebouwd.

Gezichtslaan_1920

Zichtlijnen

Een onlosmakelijk onderdeel van buitenplaatsen vormen de zichtlijnen. Vaak zijn die op markante punten in de verte gericht. Zo is de Gezichtslaan (foto1920) in Bilthoven ooit aangelegd als één van de zichtlijnen van Eyckenstein, gericht op de kerktoren in Zeist.

park knuppelbrug

Knuppelbruggetjes

Eén van de speelse thema’s die tuinarchitect Leonard Springer in zijn tuinontwerp voor Eyckenstein toegepast heeft is de knuppelbrug. Deze worden zo genoemd omdat de leuningen van boomstammetjes, knuppels, gemaakt zijn

park zinksloot en jaagpad

Zinksloot met Jaagpad

Rond 1800 liet Maurits Eyck een kanaal, de huidige zinksloot, uitgraven. Trekschuiten werden over het jaagpad voortgetrokken .

Springerpark ijskuil

IJskuil

Wie goed kijkt kan in het park nog de contouren van de voormalige ijskuil ontwaren. IJs uit de vijver werd met een grote ijszaag in stukken gezaagd en in deze kuil gebracht. Hierin bewaarde met produkten die koel bewaard dienden te worden.