Ruim vijftig zieke laanbomen geveld

2021-03

Gevelde beuken langs het fietspad.

Langs de Eikensteeg zijn begin maart ruim veertig zieke laanbomen geveld, merendeels beuken, maar ook enkele eiken. Ook langs de laan naar Lage Vuursche en langs het Loosdrechts Spoor (die langs het Boetzelaersveld loopt) zijn enkele bomen opgeruimd, waarmee het totaal op ruim vijftig komt.

 

Risico’s

Al deze bomen begonnen gevaarlijk voor voorbijgangers te worden, doordat ze aangetast waren door schimmelziektes, onder andere de houtskoolzwam. Sommige bomen waren al bijna of helemaal gestorven. We vinden het erg jammer dat dit nodig was, maar het risico werd steeds groter dat er grote takken boven deze druk bezochte paden zouden afbreken, met alle nare gevolgen van dien. We willen echt de veiligheid van bezoekers kunnen waarborgen. Het enige alternatief zou zijn het afsluiten van de paden, maar daar wordt natuurlijk niemand blij van.

 

Gevelde beuken langs de Eikensteeg.

 

Aangetaste en holle stam van een beuk.

Oorzaken

De bomen zijn al oud, maar waarschijnlijk hebben de droge zomers van de afgelopen jaren het proces van aantasting sterk versneld. Verzwakte bomen zijn namelijk veel vatbaarder voor schimmelziektes. Het zou dus heel goed kunnen dat er de komende jaren nog meer bomen opgeruimd moeten worden. Aan de buitenkant van de boom is niet altijd duidelijk te zien hoe hij ervoor staat, daarom hebben we deskundige hulp ingeroepen. Bij de meeste bomen was de stam al behoorlijk door de schimmels aangetast, wat na het omzagen duidelijk te zien was. Andere bomen hadden afgestorven takken of zelfs een dode kruin.

 

De lijnwerper in de aanslag.

Het omzagen

Voor het omzagen van de bomen wordt elke boom eerst door een gecertificeerd ecoloog gecontroleerd op verblijfplaatsen van dieren. Als er bijvoorbeeld vleermuizen in wonen kan de boom niet omgezaagd worden.
Andere deskundigen lieten de bomen perfect op de juiste plek  neervallen, met slechts minimale schade aan andere bomen. Een enkele boom hing de verkeerde kant op en moest met een lang touw tijdens het zagen behoedzaam in de juist richting getrokken worden. Met behulp van een lijnwerper (een grote katapult) werd er eerst een dunne lijn hoog in de boomkruin geschoten, waarmee dan weer een stevig trektouw door de kruin getrokken werd. Alles bij elkaar echt een staaltje van vakwerk!

 

Jaarringen

Omgezaagde bomen bieden mooi de gelegenheid om jaarringen te tellen. Eén van de beuken langs de Eikensteeg had ongeveer 140 jaarringen. Helemaal kan je daar niet van op aan, maar het geeft een indicatie van de ouderdom. Rekening houdend met de plantleeftijd zal deze boom en veel andere rond 1900 geplant zijn, in opdracht van toenmalige eigenaar Mr. Willem Carel baron van Boetzelaer (1845-1934). Een andere beuk, langs de laan naar Lage Vuursche, telde zelfs 180 jaarringen en zal rond 1860 geplant zijn. Dat was nog onder verantwoordelijkheid van voorgaande eigenaar van het landgoed, Frans Nicolaas Marius Eyck van Zuylichem (1806-1876).

 

 

Jaarringen: elk blauw streepje telt tien jaarringen, in totaal ongeveer 180 jaarringen.