Natuurontwikkeling bij Dassenbosje bereikt hoogtepunt

2022-03

In 2015 verwierf Landgoed Eyckenstein de oudste nog bestaande dassenburcht van de provincie Utrecht. Ons doel is om hier een robuust natuurgebied te ontwikkelen. Eind januari is er een belangrijke mijlpaal bereikt met de inplant van maar liefst 8,3 ha nieuw bos.

 

Kroon

Kaart Dassenbosje (rode stippellijn) en het aansluitende inplantgebied.

Na de verwerving van het Dassenbosje van 3,5 ha ten westen van de Tolakkerweg in Maartensdijk heeft u er enkele jaren weinig over vernomen. Maar achter de schermen zijn wij heel druk bezig geweest met natuurontwikkeling rond het Dassenbosje, met als doel het nog beter beschermen van de dassenburcht in het bosje. Door diverse grondtransacties (grondaankoop, -verkoop en -ruil) is er nu een natuurgebied ontstaan, waarmee het dassenbosje een robuuste aansluiting heeft gekregen op de nabij gelegen natuurgebieden in Noord-Holland. Gedurende het project was er een uitstekende samenwerking met Rijkswaterstaat en Provincie Utrecht. We kunnen deze aanplant wel als de kroon op het natuurontwikkelproject beschouwen.

Een plantmachine helpt de mensen van Van Ravenswaaij Tuinen bij de inplant.

 

 

Projectuitvoering

Voor de liefhebbers: de percentages aanplant per soort.

Er is geweldig werk geleverd: in vier dagen tijd zijn als een goed geoliede machine maar liefst 14.000 bomen in de grond gezet. Het inplantproject is geleid door Judith Tilborghs-Lenders van Bosgroep Midden Nederland. Van de 8,3 ha aanplant is 6,5 ha gefinancierd door Rijkswaterstaat (RWS) als boscompensatie voor de verbreding van de A27 enkele jaren geleden, waarvoor bomen moesten worden gekapt, en 1,8 ha is gefinancierd door provincie Utrecht. RWS was gedurende het natuurontwikkelproject tijdelijk ook eigenaar van de genoemde 6,5 ha grond. Uitvoerder van de inplant was Van Ravenswaaij Tuinen, met de inzet van een groepje enthousiaste vrijwilligers, die we natuurlijk ook zeer dankbaar zijn voor al hun vruchtbare inspanningen.

Het gebruikte plantmateriaal is vrijwel geheel afkomstig van Nederlandse kwekers en bestaat voor het grootste deel uit inheemse en zelfs autochtone soorten. Autochtoon betekent genetisch van ouds uit de omgeving afkomstig. De gekozen boomsoorten passen bij de ondergrond en waterhuishouding van dit gebied. Verder is ervoor gekozen om een aantal fruitsoorten aan de planten (wilde appel, zoete kers, mispel, wilde peer), heerlijk fruit waaraan dassen en klein gedierte zich te goed zullen doen. Deze soorten zijn een waardevolle ecologische toevoeging aan het bosje. Zie het overzichtje hierboven voor de aangeplante soorten.

Betrokkenen v.l.n.r.: Henco van Ravenswaaij (Van Ravenswaaij Tuinen), Judith Tilborghs-Lenders (Bosgroep Midden-Nederland), Niels Hubbers (Rijkswaterstaat) en Otto van Boetzelaer (Landgoed Eyckenstein).

 

Kunt u hier nu fijn met uw hond gaan wandelen? Nee, dit is dus echt natuurgebied. Maar er is wel een nieuw pad langs gelegd, zodat u toch kunt beleven hoe de natuur zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen.

Honderden ganzen vliegen over de jonge aanplant westwaarts naar het plassengebied.

 

 

Wilgen knotten

Langs het inplantgebied staat een lange rij met tientallen knotwilgen. Vroeger dienden knotwilgen voor houtproductie, bijvoorbeeld om er klompen van te maken. Tegenwoordig hebben ze vooral een landschappelijke waarde. Knotwilgen moeten elke paar jaar opnieuw geknot worden, anders bestaat de kans dat ze door het gewicht van de takken uit elkaar scheuren. Begin maart hebben we met een groep ervaren wilgenknotters alle wilgen geknot.

Tientallen knotwilgen worden geknot.