Interview vrijwilligers Frank van Waert en Yvonne Mathot

2024-09

Omdat vrijwilligers een belangrijke rol spelen in het onderhoud van Landgoed Eyckenstein, willen we de vrijwilligers graag eens in de schijnwerpers zetten. Dat doen we nu door een bijzonder dubbelinterview.

 

We stellen aan u voor: Frank van Waert (72) en Yvonne Mathot (63) uit Westbroek. Wat is er bijzonder aan dit duo? Ook natuurlijk dat ze al ruim twintig jaar bij elkaar zijn. Maar vooral dat zij allebei vrijwilligerswerk op Eyckenstein doen. Frank werkt al jaren elke week in het bos met de dinsdagploeg en Yvonne al jaren in de biologische Tuinderij Eyckenstein. En eigenlijk berust dat op puur toeval.

 

Frank: “We kennen elkaar bijna vijfentwintig jaar. We woonden eerst nog apart. Zo’n twintig jaar geleden zijn we in Westbroek komen wonen. We hebben toen dit huis gekocht. We hebben lang gezocht en we zijn heel blij met dit plekje.” Frank heeft tot zijn zestigste als grafisch ontwerper gewerkt. “Nadat ik gestopt was met werken, ben ik gaan denken: Wat ga ik nu verder doen met mijn leven? En één van die dingen was… ja, ik had wel zin om iets buiten te gaan doen, in de natuur.” Frank is toen vrijwilligerswerk bij Knotgroep Achtersloot gaan doen, wat hij nu nog doet.

Yvonne werkte als oefentherapeute Cesar, een houdings- en bewegingstherapie. Zij had heel lang een eigen praktijk. Daarbij heeft ze zich gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met een motorische achterstand en op het laatst alleen nog hele jonge kinderen, tot vijf jaar, dove of slechthorende kinderen met spraaktaalmoeilijkheden en motorische problemen. Yvonne heeft uit een eerdere relatie een volwassen zoon, die in Parijs woont.

Yvonne in de kraam van Tuinderij Eyckenstein. Achter de openstaande poort ligt de tuinderij.

 

Hoe zijn jullie als vrijwilligers op Eyckenstein terechtgekomen?

Yvonne: “Toen we in 2005 in Westbroek kwamen wonen, zijn we een keer op de fiets gestapt. Vrij snel volgens mij al. We kwamen langs de moestuin en zijn daar gaan kijken. Dat moet in 2006 geweest zijn.” Zij is toen naast haar werk eens per één of twee weken bij Tuinderij Eyckenstein gaan werken en later ook een periode bij Agnes Kruiden. Yvonne: “Het is altijd een hele fijne sfeer. En ik was bezig met wat ga ik nou met mijn werk doen? Daar wilde ik uiteindelijk mee gaan stoppen, maar wat ga ik dan doen?” Na een periode van bezinning nam Yvonne het besluit: “Het moet oktober 2015 geweest zijn. Ik heb een half jaar onbetaald verlof opgenomen. We zijn vijf maanden gaan fietsen in Zuid-Amerika en toen we weer terugkwamen, ben ik weer gaan werken. Het was daarna al heel snel duidelijk: Ik moet hiermee stoppen.”

Frank: “In de winter van 2016/2017 waren we vier maanden op reis geweest in Azië. Toen we in het voorjaar thuiskwamen, zag ik in de Vierklank (de plaatselijke krant) een oproep voor een op te richten werkploeg op Landgoed Eyckenstein. Daar werkte Yvonne al jaren als vrijwilliger in de moestuin. Dat ik als vrijwilliger aan het werk ging op hetzelfde landgoed als Yvonne, was puur toeval.” Frank heeft ook nog een keer met de buitenwerkdag meegewerkt, die vier keer jaar georganiseerd wordt, en heeft in de tuinderij nog een paar keer snoeiwerk gedaan. Zo zijn ze samen al bij vier vrijwilligersgroepen op Eyckenstein betrokken geweest.

Frank in het park achter Eyckenstein met de dinsdagploeg bezig gemaaid gras te verzamelen.

 

Hoe ervaren jullie het vrijwilligerswerk?

Frank: “Ik ben met nog twee anderen vanaf het begin bij de ploeg. Ik heb er nog steeds plezier in en we hebben een leuke groep. De groep is behoorlijk constant, weinig wisselingen. Je kent elkaar goed.” Yvonne: “Het is gewoon een hele mooie plek! Het is heel mooi en we zijn er wel aan verknocht, denk ik.” Frank: “Ja en het leuke van die werkploeg op dinsdag is, het is jaarrond, hè, winter en zomer. We hebben ook wel eens in de sneeuw gewerkt. Er is ook een soort commitment: als je kan, dan ga je. Niet zo van: het is dinsdagochtend, ik draai me nog eens om, ik heb eigenlijk niet zo’n zin.” Yvonne heeft haar hele leven al een passie voor moestuinen. “Ik weet ook nog van vroeger dat ik een vriendinnetje had. Zij hadden een volkstuin en dat vond ik zo leuk om mee te helpen! En dat vriendinnetje vond het vreselijk. Dat was altijd natuurlijk weer die bonen doppen. En ik vond het fantastisch!” Frank geniet van al het werk wat ze met de groep doen (“alles behalve schoffelen”). Yvonne: “Het leukste vind ik sowieso het buiten zijn. Dat vind ik heerlijk. En wat ik zo leuk vind, is dat er zo veel jonge mensen zijn: vrijwilligers, tuinders en stagiairs. Dan blijft je echt lekker in de wereld en je hebt leuke gesprekken.” Frank: “In z’n algemeenheid: het buiten zijn, dat vind ik ook heerlijk. Zoals we hier ook heel graag buiten zijn. ’s Zomers leven we hier in Westbroek ook bijna buiten.”

Inmiddels werkt Yvonne in het zomerseizoen niet meer op de tuin, maar doet ze de verkoop van de groenten van de tuinderij. In de winter werkt ze wel op de tuin. Er is dan heel veel werk te doen, zoals schoonmaken, het voorbereiden van de groentebedden en het voorzaaien van de groenten. De verkoop ervaart ze wel als vermoeiender dan op de tuin werken. “Je moet de hele tijd ‘aan’ staan, er zijn de hele tijd klanten, je staat de hele tijd en kan niet even tussendoor met die of die gaan kletsen of even zitten. Maar het contact met de klanten is wel heel erg leuk.”

Overvloedige groenten op de tafel van de winkel van de tuinderij.

 

Andere activiteiten

Yvonne heeft in Westbroek een tijdje het Repair Café mee georganiseerd. Verder is ze nog IVN-gids. Vanuit het IVN was ze betrokken bij een cursus ‘Heel Nederland zoemt’ van Sonne Copijn over biodiversiteit. Naar aanleiding hiervan heeft Yvonne de werkgroep Biodiversiteit Westbroek opgericht. En ze werkt nog een dag in de week in de winkel op een biologische boerderij in Breukelen: Hof van Gunterstein. Yvonne doet nog meer, maar dat wordt te veel om hier allemaal te noemen.

Frank: “Voor de volledigheid van het plaatje wat wij allemaal doen, kunnen we ook nog zeggen dat we Bed & Breakfast hebben. Die is gemiddeld 27 nachten per maand bezet. Dus eigenlijk bijna dagelijks.” Frank wijst daarbij naar het huisje in de tuin, waarin hij voorheen zijn kantoor had. De Bed & Breakfast van Frank en Yvonne is te vinden op Airbnb.nl.

Tussen de regels door heeft u natuurlijk al gelezen dat Frank en Yvonne ook heel veel van reizen houden, maar dan wel graag lopend of fietsend. Regelmatig gaan ze er een paar dagen of zelfs een paar maanden op uit.

Frank op de quad op weg naar de eindbestemming van het gemaaide gras.

 

Mocht u zich afvragen hoe u na uw loopbaan de dagen zult doorbrengen, dan heeft u hierboven misschien een aantal interessante tips opgedaan: loop- en fietsvakanties, actief zijn voor de natuur, vrijwliggerswerk, bed & breakfast… Voor vrijwilligerswerk op Landgoed Eyckenstein kunt u zich hier opgeven.