Sil en Josephine van Boerderij Eyckenstein bekroond met Utrechtse Waarde-Ring

2024-12

‘Culinaire verbinders’ is de categorie waarin Josephine en Sil de eerste prijs wonnen. Hoe hebben ze deze prijs gewonnen?

 

Evenals de meeste andere provincies reikte provincie Utrecht dit jaar drie prijzen uit in de categorieën ‘Culinaire verbinders’, ‘Creatieve voedselondernemer’ en ‘Educatieheld(in)’. De naam van de prijs is ‘Waarde-ring’, waarvan we de woordspeling niet hoeven uit te leggen. ‘Culinaire verbinders’ is een prijs voor een duo: de chef en de boer/tuinder/visser/agrariër/teler die met culinaire ervaringen verbinding legt tussen de burger en voedsel. Met de onderscheiding van de Waarde-ring wil de provincie Utrecht laten zien welke personen zich inzetten om het Utrechtse voedselsysteem gezonder, meer lokaal en duurzamer te maken.

 

Twijfel

Met enige twijfel gingen Sil en Josephine naar de uitreiking. Ze waren genomineerd, maar waren eigenlijk nog niet bekend met deze prijs, die in Utrecht nu voor het tweede jaar werd uitgereikt. Josephine: “Eerlijk gezegd verwachtte ik niet dat we hem zouden winnen. Omdat ik op de uitreikingsdag ook net jarig was, twijfelde ik of ik überhaupt wel zou gaan. Het leek me niet zo leuk om net op mijn verjaardag de prijs niet te winnen.”

Uiteindelijk zijn ze toch gegaan en tot hun verbazing wonnen ze de prijs ook nog. Josephine: “En dan te bedenken dat de andere twee winnaars nota bene een 1 Ster en een 2 Sterren restaurant zijn!”

Gedeputeerde Hans Bakker (rechts) na de prijsuitreiking aan Josephine van Boerderij Eyckenstein. (Foto: Hanne Hansen)

 

Hoe is het zover gekomen?

Eén van de activiteiten op Boerderij Eyckenstein is de Buitenkeuken. Daar organiseren Josephine en Sil diners met groenten uit eigen tuin, die op dat moment beschikbaar zijn, evenals ook het vlees en de eieren. Josephine: “Onlangs hadden we hier twee bijeenkomsten, eentje met de Natuur en Milieufederatie. Iemand van de Natuur en Milieufederatie zei toen dat hij de Buitenkeuken zou aanmelden voor een nominatie van deze prijs.”

Gedeputeerde Hans Bakker (links) met Sil van Boerderij Eyckenstein. (Foto: Hanne Hansen)

 

Uitreiking

Op 10 oktober reikte gedeputeerde Klimaat Has Bakker (o.a. Klimaat en Circulaire samenleving) de prijs uit met de woorden: „Het is fijn om te zien dat steeds meer boeren en ondernemers in Utrecht bezig zijn met het verduurzamen van hun keten en dat er meer verbinding ontstaat tussen de boeren en de inwoners. Dat zijn mooie manieren om het landelijk gebied toekomstbestendig te maken.” Behalve het symbolisch opspelden van de onderscheiding ontvingen de winnaars een mediavoucher van 2500 euro.

De winnaars in de twee andere categorieën waren Biologisch geitenbedrijf Zuylestein (categorie creatieve voedselondernemer) en De Wijkse Moestuin (categorie Educatieheld(in)).

We feliciteren Sil en Josephine en de andere winnaars van harte met deze bijzondere waardering!