Plannen voor herinrichting van de Eikensteeg
2024-12
Veel laanbomen langs de Eikensteeg beginnen slecht te worden en het fietspad is niet meer geschikt voor het steeds verder toenemende fietsverkeer.
De tijd is aangebroken om na te denken over een structurele aanpak van de Eikensteeg. De laatste jaren beginnen veel van de oude beuken langs de Eikensteeg steeds verder af te takelen, met vallende takken als gevolg. Met hun grote ouderdom deze beuken een flinke klap gekregen van enkele zeer droge jaren en hebben ze last van de steeds hogere temperaturen. Het wordt daardoor steeds moeilijker om de veiligheid voor de recreanten nog te garanderen. Veel laanbomen zijn al helemaal verdwenen, waardoor er grote gaten in de bomenrijen ontstaan zijn. Bovendien is met name het fietsverkeer de laatste jaren enorm toegenomen. Het smalle fietspad tussen bomenrijen langs de Eikensteeg is daar volstrekt niet op berekend. Er hebben zich al meerdere ernstige ongevallen met fietsers voorgedaan.
Plannen
In overleg met de Bosgroep Midden Nederland worden er nu plannen opgesteld om de Eikensteeg vanaf de boerderij naar het noorden te herplanten. Ook het pad vanaf het noorden van de Eikensteeg naar Lage Vuursche wordt hierin meegenomen. Voordeel van een gehele nieuwe inplant is dat alle bomen dan even oud en even groot zijn, waardoor er weer een mooi evenwichtig laanbeeld ontstaat. Het gaat weliswaar een aantal jaren duren voordat er bomen van enig formaat staan, maar we moeten tenslotte ook aan de toekomst denken.
Een nieuwe inplant van laanbomen biedt meteen ook gelegenheid om het te smalle fietspad aan te pakken. Dit fietspad zal verbreed worden, waarbij het de hoofdrijbaan wat smaller zal worden.
Fondsen
Het wordt een kostbaar project, waarvoor we van fondsen gebruik zullen moeten maken. Ook hopen we, als het zover is, op steun van u als vriend van Eyckenstein te kunnen rekenen.
Van één fonds hebben we al een financiële bijdrage toegekend gekregen: het NP Fonds Utrechtse Heuvelrug. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee! En het helpt ons om de noodzakelijke stappen te nemen voor de veiligheid van onze bezoekers.
Het NP Fonds Utrechtse Heuvelrug ondersteunt projecten en initiatieven die ten goede komen aan natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in dit unieke gebied. Het NP Fonds is een initiatief van stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Met de oprichting van het Fonds wil het Nationaal Park projecten voor de bescherming en het behoud van dit unieke gebied een extra impuls geven.
Bodemonderzoek
Ondertussen is er door de Bosgroep op een aantal plekken al een bodemonderzoek uitgevoerd. Op grond van de uitkomsten wordt er een keus gemaakt welke boomsoorten het meest geschikt zijn voor de nieuwe aanplant.
We houden u de komende tijd van de ontwikkelingen op de hoogte.