Naam EYCKENSTEIN opnieuw verguld
2020-09
Buitenplaats Eyckenstein heeft in de zomermaanden een stevige opfrisbeurt gehad. Houtwerk is opnieuw geschilderd en enkele beginnende slechte plekken zijn hersteld. Bijzonder onderdeel van de werkzaamheden waren de vergulde letters EYCKENSTEIN op de timpaan van het huis (de driehoek boven de zuilen), die van nieuw bladgoud werden voorzien. Hoe ging dat in zijn werk? We spraken Palmira ter Steeg van het uitvoerende Schildersbedrijf Lenferink hierover.
Palmira (27) heeft de kunstacademie gevolgd en doet nu een schildersopleiding. Zij voorzag de letters van het nieuwe bladgoud. “Ik ben een perfectionist en hou van precisiewerk en gespecialiseerde klussen. Maar we krijgen te weinig van dit soort werk om daarvoor een opleiding te volgen.” Haar oudere collega Harrie Zandstra leerde haar daarom de kneepjes van het vak. Harrie doet dit soort werk al zeker dertig jaar en is verder nog gespecialiseerd in het schilderen van hout- en marmerimitatie. In de toekomst hoopt Palmira dat ook te kunnen gaan leren.
Alle elf letters zijn vanaf een hoogwerker van de timpaan geschroefd en in de schuur op een tafel uitgespreid. Ze zijn van lood gemaakt. “Voel maar, ze zijn ook loodzwaar”, zegt Palmira. Op het lood zit een laagje bladgoud van al tientallen jaren oud dat langzamerhand versleten is. Volgens Palmira wordt dit oude laagje niet verwijderd, omdat je dan ook de beschermlaag van het lood weg zou halen.
Bladgoud aanbrengen
Hoe wordt dat nieuwe bladgoud aangebracht? Palmira: “Er wordt eerst een laagje Mixtion op de letter gesmeerd. Dat is een speciale lijm, die drie uur moet drogen. Na drie uur blijft het bladgoud plakken, maar het vloeipapiertje achter het bladgoud trek je er dan nog makkelijk af.” Dat aanbrengen is echt heel precies werk. De velletjes bladgoud zijn rechthoekig en moeten netjes over de ronde en diagonale vormen van de letters verdeeld worden en ook aan de zijkanten van de letters. De kunst is natuurlijk om geen bladgoud te verspillen. Elke reststukje moet weer ergens gebruikt worden. Ook de windvaan (die de beschermheilige Sint Maarten te paard voorstelt) op de klokkenstoel van het huis wordt opnieuw van bladgoud voorzien. Deze is niet van lood gemaakt. Lood is zwaar en vrij buigzaam, maar een windvaan moet licht zijn en stevige wind kunnen verdragen. Voor deze windvaan zijn maar liefst tachtig velletjes bladgoud gebruikt.
Schroeven
Alle letters worden na voltooiing met in totaal tweeënveertig schroeven weer op de timpaan van het huis bevestigd. Zelfs de kopjes van de schroeven zijn met bladgoud bewerkt, zodat ze zo min mogelijk opvallen. Palmira: “Met enige voorzichtigheid kunnen die er met een gewone schroevendraaier in gedraaid worden, zonder het bladgoud op de kopjes te beschadigen.”
Het bladgoud is 1/1000 mm dik en 23,75 karaat. Net geen 24 karaat, waardoor het iets meer stevigheid krijgt. Bladgoud is weerbestendig en kan makkelijk dertig jaar mee. Enig risico vormen vogeltjes, die op het dunne randje van de letters gaan zitten en zo het bladgoud kunnen beschadigen. Dat was op het oude bladgoud duidelijk te zien.
Palmira (L) bezig met schilderwerk aan de klokkenstoel. Of ze geen hoogtevrees heeft.
Lachend vanaf grote hoogte: “Ja, wel een beetje!” Gelukkig is ze goed gezekerd.