Het Dassenboek van Diet Groothuis
2021-06
Diet Groothuis observeert voor de dassenwerkgroep al enkele jaren de dassenburcht op Eyckenstein. Met al haar vermakelijke, interessante, verrassende en soms verdrietige waarnemingen schreef zij een prachtig dassenboek, dat begin mei uitkwam: DAS, Het grote geheime dassenboek. En ‘onze’ dassenburcht speelt daarin een mooie hoofdrol.
Wie is Diet Groothuis?
Als kind is Diet Groothuis al behoorlijk in de natuur ondergedompeld. Ze woonde aan de rand van de Veluwe, vlak bij bos en hei, water en weilanden. Groothuis: “We konden overal heen. Altijd vogels en dieren. We gingen naar het burlen van de edelherten luisteren en we gingen wilde varkens kijken. En we gingen vogels kijken op het Veluwemeer en op het Zwarte Water.” Ook thuis hadden ze allerlei boerderijdieren. Toch is ze in eerste instantie heel iets anders gaan doen. “Ik wou ooit dierenarts worden, maar ik was totaal niet goed in bètavakken. Wel in talen, dus ik ben Engels gaan studeren en literatuurwetenschap. En toen kwam ik in de journalistiek terecht. Dat was ook heel leuk, maar het bleef al die tijd kriebelen.” Na een studie aan de HKU, de Hogeschool voor de Kunsten, is ze dichter en schrijver geworden en begon ze steeds meer te publiceren. Groothuis: “Maar pas toen ik serieus dichter en schrijver werd, voelde ik echt: ‘hier moet ik zijn’.” Ondertussen deed ik nog wel dingen in de natuur, maar dat was meer als hobby. Maar die dassenwerkgroep, dat is nu wel erg serieus sinds een paar jaar.”
Dassenwerkgroep
“Ik was samen met een vriendin Hanneke van Beusichem geïnteresseerd geraakt in dassen. En we hadden ons aangemeld bij de dassenwerkgroep Utrecht en Het Gooi, omdat we graag meer van dassen wilden weten en wilden helpen. En toen hebben we een soort opleiding gekregen van Hans Vink en Margriet Hartman.” Beide zijn van Stichting Dassenwerkgroep Utrecht & ’t Gooi. Groothuis en Van Beusichem kregen onder andere de burcht op Eyckenstein toegewezen om die te observeren. De waarnemingen hebben een formele status. Groothuis: “Je zit daar om te kijken hoeveel dassen er wonen op die burcht. Al die cijfers gaan dan naar een centrale persoon, in dit geval Hans Vink voor deze regio. Hij verzamelt alle cijfers en die geeft hij door aan Rijk, provincie en gemeente. En zij bepalen op grond van de cijfers of er voorzieningen bij moeten.”
Het dassenboek
Hoe is Diet Groothuis ertoe gekomen om het Dassenboek te schrijven? “Ik zat vaak bij burchten en ik vind het zo bijzonder dat daar dieren leven, grote roofdieren, in ons eigen land en niemand ziet ze ooit, want het zijn nachtdieren. Ik werd steeds geïnteresseerder en dacht: ‘Er zijn maar heel weinig mensen die het weten en die ook weten hoe belangrijk het is dat we daar goed voor zorgen.’ Dus ik dacht: ‘Ik moet gewoon een boek schrijven over iets waar ìk iets van weet, waar ik heel erg veel binding mee heb.’ En dat was dit boek. […] Maar voor volwassenen zijn er genoeg boeken over dassen, voor kinderen is er helemaal niets. En kinderen weten heel weinig van de natuur. Dus ik dacht: ‘Ik wil dat kinderen van nú weten hoe ze beter voor de natuur kunnen zorgen dan de meeste volwassenen momenteel doen.’” Hoewel dus in eerste instantie voor kinderen bedoeld, blijkt dit boek toch ook voor volwassenen heel erg leuk om te lezen.
Opbouw van het boek
Het verhaal gaat over twee kinderen van tien of elf jaar, die in het bos sporen van dassen ontdekken. Dat vinden ze zo spannend dat ze op onderzoek uitgaan. Ze willen graag dassen gaan helpen en komen in contact met iemand van de dassenwerkgroep. In werkelijkheid gaat het allemaal om de belevenissen van Diet Groothuis en Hanneke van Beusichem. Groothuis: “En dan krijg je een beetje het verhaal van Hanneke en mij.” Over de opbouw van het boek: “In elk hoofdstuk staat eerst een stuk over die kinderen, dus zeg maar het verhaal, en daarna steeds een hoofdstuk met informatie over dassen. Dus: wat eten ze, hoe bouwen ze hun burcht, waarom zijn ze zo schoon en hoe doen ze dat met dat beddengoed slepen? En dat ze zo sociaal zijn en dat ze elkaar ook met een geurklier gaan stempelen, zodat ze een familiegeur hebben.” Het boek is speels geïllustreerd door Merel Corduwener.
Groothuis raadt iedereen die het boek wil kopen, aan dit bij de lokale boekhandel te doen, “anders zitten we over vijf jaar zonder boekhandel.” En een dringend verzoek: “Dassen zijn zeer storingsgevoelig, dus ga alsjeblieft niet zelf bij een dassenburcht kijken! Als ze verstoord zijn, komen ze soms een paar dagen niet meer naar buiten en dan eten ze dus ook niet.”
En dan nog meer feestelijk nieuws: Op 25 mei stuurde Diet Groothuis ons het geweldige bericht dat ze bij de echte dassenburcht op Eyckenstein drie jonge dasjes heeft waargenomen!
Twee leuke interviews met Groothuis over het boek
- 6 juni op NPO Radio 1
- 24 juni op RTV Utrecht (selecteer Aan tafel! 23 juni 13:00 uur, vanaf minuut 10:09 en verder na het pauzemuziekje)
Enkele citaten van Diet Groothuis
- “Zijn dassen de gezelligste dieren van onze planeet? Als je ze één keer met elkaar hebt zien spelen, springen, stempelen, kroelen, snuffelen en knuffelen, dan roep je meteen: ‘Ja!’” (Uit het boek)
- “Hij vertrouwt op zijn neus, niet op zijn ogen. Dus ondanks dassentunnels, ecoducten, hekken en rasters wordt negentig procent van alle dassen in ons land doodgereden vóór hun zevende verjaardag. En dat terwijl ze gemakkelijk vijftien jaar oud kunnen worden.””(Uit het boek)
- (Met een opgewekte hoge stem) “Ze zijn… ontzettend grappig, ze zijn ontzettend sociaal… (weer gewoon) ze leiden een verborgen leven en ze hebben het moeilijk. En ik wil ze beschermen, ik wil ze helpen. En ze zijn zo… mooi.” (Uit het interview)
- “Ik weet niet of jij wel eens hebt zitten lachen in het bos, maar ik moet mezelf vaak bedwingen om niet hardop in de lach te schieten.” (Uit het interview)
Boekgegevens
Titel: DAS, Het grote geheime dassenboek
Schrijfster: Diet Groothuis
Illustraties: Merel Corduwener
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Pagina’s: 136
EAN: 9789464040395
Diet Groothuis schreef nog meer boeken. Enkele van haar titels:
- Het grote poetsboek, snel en simpel een schoon en opgeruimd huis. Illustraties Tijs Koelemeijer
- Het studentenpoetsboek, voor wie wel iets beters te doen heeft dan schoonmaken. Illustraties Tijs Koelemeijer
- Het Ei. Hoe alles ooit begon. Illustraties Ingrid & Dieter Schubert.
- Lotje (Kakkerlakje, boekje om te versturen). Illustraties Jeska Verstegen.
- Lotje is ziek (Kakkerlakje, boekje om te versturen). Illustraties Jeska Verstegen.