Jonge dasjes zijn hun moeder kwijt
2023-06
Stel: je bent nog een peutertje en woont alleen met je moeder en enkele broertjes en zusjes midden in een groot bos. En op een dag komt je moeder ineens niet meer thuis. Het overkwam enkele piepjonge dasjes op Landgoed Eyckenstein.
Toen twee dames op een morgen in mei over de Eikensteeg fietsten, zagen zij daar enkele piepjonge dasjes lopen. Zij waarschuwden meteen buurtbewoner Aad die daar net met zijn hond liep te wandelen. Ook bewoonster Tineke van de Bosboerderij, waar één van de dasjes ondertussen de tuin in geglipt was, werd erbij geroepen. Het was duidelijk dat de dasjes zonder moeder rondliepen en dat was geen goed teken. Volgens de fietsende dames waren er nog meer, verderop naar de Eikensteeg wijzend. Het ene dasje in de tuin kon worden gevangen, maar een snelle zoektocht leverde helaas geen andere dasjes meer op.
Hulp ingeroepen
Meteen werd Diet gebeld, die al jaren dassenburchten observeert voor de Stichting Dassenwerkgroep Utrecht & ‘t Gooi. Zij is heel erg begaan met dassen en was al snel aanwezig. Dassen zijn beschermde dieren, dus er moest met spoed actie ondernomen worden. Diet nam daarom meteen contact op met de Dierenambulance van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant, waar ze regelmatig contact mee heeft. Omdat de vrijwilligers van deze Stichting helemaal uit Brabant moesten komen en pas ’s middags gelegenheid hadden, nam Diet het dasje alvast mee naar huis.
Zoektocht
’s Middags werd de zoektocht naar de andere dasjes grootschalig voortgezet. Dassenobservator Pim, natuuronderzoekers Zomer en Wilma, en Lex van de Bosboerderij liepen evenwijdige banen door de nabij gelegen bosvakken. Resultaat: alleen een dode vos, maar helaas geen dasjes. Wel bleek er een onbekende dassenburcht te liggen, die waarschijnlijk nog niet zo oud was. Vermoedelijk waren de dasjes uit deze burcht afkomstig.
Zomer had een warmtekijker bij zich, maar daar heb je vooral in het donker wat aan. Daarom is hij met Wilma ’s avonds tot 23:00 uur bij de gevonden dassenburcht blijven posten. Ook dit helaas zonder het gewenste resultaat.
Vrijwel zeker was de moederdas overleden. Het kan zijn dat ze ergens door een auto is doodgereden of dat een roofdier haar te pakken heeft gekregen. Of misschien wel een loslopende hond… We zullen het waarschijnlijk nooit weten. De niet gevonden dasjes waren te jong om zelfstandig te kunnen overleven en waren daarom ten dode opgeschreven.
Het opgevangen dasje
Karin van de Dierenambulance heeft het dasje, een meisje, liefdevol verzorgd. Zij vertelde dat het al langere tijd zonder verzorging en voeding moet zijn geweest. Haar huid was uitgedroogd en zij zat vol met teken. Dassen zijn sociale dieren, die elkaar voortdurend verzorgen door bijvoorbeeld de teken weg te halen. Dat was bij dit dasje dus niet meer gebeurd. Na een tijdje zonder moeder zijn de jonge dasjes vanuit de burcht aan het dwalen gegaan.
Aanvankelijk ging het goed met dit dasje. Karin na enkele dagen opvang: “Ze drinkt prima, 50 cc per keer. Vanochtend stond ze een beetje bozig bij het deurtje van de couveuse te krabbelen. Zo van ‘waar blijft mijn eten?’. Ik was natuurlijk eerst even bij haar gaan kijken, voordat ik de voeding ging maken.” Karin vervolgt: “Ze heeft inmiddels ook goed gepoept. Soms hebben ze hele rare ontlasting, als ze verkeerde dingen hebben gegeten of gedronken. Steentjes, takjes, bacterie-infectie door besmet water. Wat kun je dan blij zijn met een gewone goede drol!”
Helaas is het daarna toch bergafwaarts gegaan en is het jonge dasje uiteindelijk gestorven. Dat vinden we natuurlijk heel verdrietig, vooral na alle inspanningen die er zijn gedaan om het te redden.
Onderstaande foto’s tonen het dasje toen het nog goed ging.
Meer informatie
Wij willen alle betrokken hartelijk danken om hun tomeloze inzet voor de dassen.
Wilt u meer informatie? Volgt u dan onderstaande links.
- Karin van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant rijdt samen met haar man Friso op de Dassenambulance, in hun vrije tijd naast hun baan! De Dassenwerkgroep kreeg de ambulance van Stichting Dierenlot.
- Voor meer informatie over het sociale leven van dassen, dan bevelen we u van harte het boek van Diet aan: ‘DAS, Het grote geheime dassenboek’, waar we al eerder over schreven. In dit boek wordt heel helder en leuk het sociale leven van dassen beschreven.