
Honderden boompjes geplant onder leiding van Life Terra
2024-03
Drie organisaties hebben onder leiding van Stichting Life Terra 650 boompjes op Landgoed Eyckenstein geplant. De bedoeling is om hiermee de gevolgen van klimaatverandering te beperken.
Het boomplantevenement op Eyckenstein vond plaats op vrijdag 15 maart. Er deden 35 mensen mee, bestaande uit werknemers en relaties van verschillende hypotheek- en assurantiekantoren, die financieel hebben bijgedragen aan het Nationale Hypotheekbos. Het Hypotheekbos is een initiatief van Jeroen Oversteegen, vanuit De Nationale Hypotheekbond. In totaal zijn er 650 bomen van negen verschillende soorten geplant, waarvan verwacht wordt dat ze bestand zijn tegen de klimaatsverandering, zoals wintereik, hazelaar en ruwe berk.
Wat is Stichting Life Terra?
Roos van der Donk is Business Development Manager bij Life Terra en is verantwoordelijk voor de fondsenwerving en de partnerships met bedrijven die met Life Terra willen planten. Van der Donk vertelt: “Life Terra wil mensen samenbrengen om 500 miljoen bomen in Europa te planten. Het hoofddoel van Stichting Life Terra is het herstellen van aangetast land en het versterken van onze verbinding met de natuur door boomplantevenementen voor iedereen mogelijk te maken. We geven daarnaast toekomstige generaties de kennis en middelen om klimaatverandering actief tegen te gaan. Life Terra plant altijd met meerdere boomsoorten op één locatie (de juiste boom op de juiste plek), zet in op educatie met een speciaal ontworpen, gratis educatieprogramma en monitort de conditie en groei van de bomen middels een speciaal ontworpen ‘tagging tool’.”
Boomplantevenement
Over het organiseren zo’n boomplantevenement vertelt Van der Donk: “Een plantevenement duurt doorgaans 3 uur. We ontvangen een groep van maximaal 50 personen met koffie en thee en vertellen wat over Life Terra, de plek waar ze gaan planten, waarom juist hier wordt geplant etc. Na een korte plantinstructie delen we de handschoenen en spades uit en gaan mensen in duo’s bomen planten. In Nederland planten we altijd zaailingen van circa twee jaar in de periode van november tot en met maart. Nadat een duo een boom heeft geplant en heeft gecontroleerd of deze goed is geplant, ‘taggen’ ze de boom. Ze geven ze de boom een gps-locatie door middel van een webtool die door Life Terra is ontwikkeld. De boom is daardoor in een dashboard terug te vinden, met de bijbehorende informatie als boomsoort, plantdatum, reden van het planten en dergelijke. Het ‘taggen’ van de boom maakt het voor Life Terra ook mogelijk om de bomen op den duur te kunnen monitoren. Als een school, bedrijf of andere groep met Life Terra wil planten, gaan we op zoek voor hen naar een passende locatie en verzorgen wij vervolgens het hele evenement, van start tot einde. We zorgen voor het plantgoed, de juiste materialen en begeleiden het evenement op de plantdag.”
Plantlocaties
Van der Donk over het vinden van plantlocaties: “Om aan goede plantlocaties te komen, werken we samen met verschillende gemeentes, provincies en particuliere landeigenaren (landgoederen, voedselbossen en dergelijke). Bosgroep Midden-Nederland helpt de ons actief om plantlocaties te vinden in de regio Midden-Nederland en is voor ons daarin een belangrijke partner. Daarnaast onderhouden we contact met verschillende gemeentes en provincies, maar ook andere plantorganisaties en voedselbossen bijvoorbeeld. Wij helpen waar nodig met het herstel van natuur, nieuwe aanplant en het planten voor voedselproductie in de vorm van voedselbossen.”
Wilt u nog meer informatie over Life Terra? U kunt daarvoor kijken op de website van Stichting Life Terra en op hun YouTube-kanaal.