Natuurontwikkeling met water op het Boetzelaersveld

2024-06

Misschien bent u niet zo blij met alle regen die de laatste maanden viel. Maar in de natuur veroorzaakt dit onverwachte ontwikkelingen.

 

Zelden viel er zo veel regen als in het afgelopen halfjaar. Meerdere gebieden op Landgoed Eyckenstein staan al vanaf november 2023 onder water. Zo staan er ook stukken blank op en rond het Boetzelaersveld, dat tussen Lage Vuursche en Hollandsche Rading ligt. Er zijn daar twee echte meren ontstaan (foto boven: het noordelijke meer).

 

In 2019 en 2020 is het Boetzelaersveld omgevormd van agrarisch naar natuurvriendelijke beheer met deels nog extensieve landbouw. Van sommige stukken is toen de voedselrijke bovenlaag afgegraven, waardoor ze lager liggen. Bovendien zit er een harde laag onder de grond, waardoor het water moeilijk wegzakt. Dat daar water zou blijven staan, en nog wel zo lang, was echter niet voorzien. Maar het geeft de ontwikkelingen in de natuur wel een hele interessante wending.

 

Het vele water trekt nu verschillende waterdieren aan. Afgelopen tijd zwommen er al eenden, ganzen en meerkoeten rond en er waren kwakende kikkers te horen, die er vermoedelijk hun kikkerdril hebben afgezet. Vanaf mei vliegt er (voor het eerst) een paartje kieviten rond, dat balts- en nestgedrag vertoont. Of er daadwerkelijk een nest ligt, is nog niet bekend, maar die kans is groot. Ondertussen scheert er een buizerd laag over. Het is dus nog maar de vraag of de kievitjongen groot worden. In ieder geval begint zich een mooi ecosysteem te ontplooien. Dat betekent steeds meer biodiversiteit. Maar ook: eten en gegeten worden. Het hoort er allemaal bij. Terwijl de buizerd op een paaltje zit te rusten, proberen twee kraaien hem krassend weg te jagen.

Kievit, met op de achtergrond het zuidelijke meer.

 

Ondertussen hebben reigers dit water als interessant foerageergebied ontdekt. Het is natuurlijk wel de vraag hoe lang dit standhoudt. In hele droge jaren, zoals we die afgelopen periode al een paar keer gehad hebben, zal al dat water waarschijnlijk volledig verdwijnen.

 

Los van de vele regen heeft de omvorming van het Boetzelaersveld en de heidevorming ten noorden daarvan een duidelijk positieve invloed op de natuur. Sinds die tijd nestelen hier interessante vogelsoorten, zoals de roodborsttapuit, de boomleeuwerik en de nachtzwaluw. Ook is er al eens een jagende blauwe kiekendief boven het Boetzelaersveld te zien.

Reekalfje op het Boetzelaersveld verscholen in het hoge gras.

 

Vijf Grote Canadese ganzen op het noordelijke meer. Op de achtergrond extensieve beweiding van Jerseystieren.