Bestuurslid Ronald van Immerseel overleden

2024-09

Tot ons grote verdriet overleed op 7 september historicus Ronald van Immerseel, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Eyckenstein.

 

Ronald studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waarbij hij zich specialiseerde in historische buitenplaatsen. Aansluitend was hij twaalf jaar als historicus verbonden was aan de Stichting tot behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen. In 2009 stond hij aan de bakermat van Stichting In Arcadië, dat inmiddels is uitgegroeid tot een bekend onderzoeks- en adviesbureau met een nieuwe generatie specialisten op het gebied van groen erfgoed. Zie hierover op Stichting Arcadië.

 

Kort na de oprichting van de Stichting Vrienden van Eyckenstein in 2012 trad Ronald aan als bestuurslid. Al die jaren was hij van bijzonder grote betekenis voor de stichting met al zijn kennis en ervaring en zijn uitgebreide netwerk. Vóór die tijd was hij (vanuit Stichting In Arcadië) de belangrijkste schrijver van het boek “Eyckenstein – Op de grens van zand en veen”, over de geschiedenis van het huis en landgoed Eyckenstein. Dit boek verscheen in 2010. Ook voor de restauratie van de Grafkelder op het landgoed deed hij uitgebreid historisch onderzoek, vastgelegd in het rapport “Aanvullend historisch onderzoek grafkelder en grafkelderbos”.

 

In oktober 2022 werd duidelijk dat Ronald een akelige ziekte had. Lange tijd was hij onder behandeling, maar helaas heeft dat uiteindelijk niet tot zijn genezing mogen leiden. Desondanks functioneerde hij nog lange tijd als bestuurslid. We zullen Ronald bijzonder missen. Niet alleen om zijn deskundigheid, maar bovenal om wie hij was. Wij wensen zijn vrouw en kinderen heel veel troost en sterkte toe met dit verlies.