Groep van de Rabobank werkt een dag op de hei

2024-12

Elk jaar mogen werknemers van de Rabobank een dag voor een goed doel aan de slag. Afdeling Bijzonder Beheer koos dit jaar voor het onderhouden van de hei op Landgoed Eyckenstein.

 

Marcus Krist, hoofd Financial Restructuring Retail NL bij de Rabobank, zat in de organisatie van deze dag. De werkzaamheden werden aangestuurd door Matthias van Boetzelaer van het landgoed. Van Rabobank Bijzonder Beheer waren er 21 mensen en ook de vaste ploeg van Matthias die elke dinsdag in het bos werkt, deed deze dinsdag mee op de hei. In totaal waren er ruim dertig mensen aan het werk.

 

Wat was de bedoeling?

In 2019 en 2020 is het 11,5 ha grote Boetzelaersveld op Eyckenstein (tussen Lage Vuursche en Hollandsche Rading) omgevormd naar natuurvriendelijke gebied en is het daar toen al aanwezige heideveld met 9 ha uitgebreid. Dat hebben we gedaan om de natuur in dat gebied een flinke impuls te geven. Gewapend met spaden verspreide de groep Rabo-vrijwilligers zich over het heideveld. Alle boompjes mochten worden afgestoken en werden op verschillende hopen gegooid. Die vormen schuilplekken voor diertjes, zoals levendbarende hagedissen.

 

De dag begon frisjes, maar het werd steeds warmer. Dat was te zien aan de kleding die steeds verder afgepeld werd.

 

Ontstaan en verdwijnen van heidegebieden

Uitgestrekte heidevelden in Nederland ontstonden aan het eind van de Middeleeuwen, doordat er op de hogere zandgronden langdurig door overbeweiding en het verzamelen van bosstrooisel voedingsstoffen via de potstallen naar de akkers verhuisden. Er bleef op den duur hele arme zandgrond over, waar bijna niets meer groeide. Voor de hei als pioniersplant was dit juist een uitstekende leefomgeving.

Vanaf de negentiende eeuw werden er steeds meer heidegebieden weer herbebost, onder andere om zandverstuivingen tegen te gaan, maar ook voor de productie van mijnhout. Gewijzigde landbouwmethodes, waarbij kunstmest een belangrijke rol speelt, maakten een einde aan de verarming van de grond. Van de uitgestrekte heidevelden is nu nog maar een klein deel overgebleven. Ook op Landgoed Eyckenstein waren slechts de laatste resten nog te vinden ten noorden van het landbouwgebied Boetzelaersveld. Met het verdwijnen van de heidegebieden, verdwijnen ook de bijbehorende planten en dieren. Daarom proberen we tegenwoordig deze laatste resten hei in stand te houden. Eigenlijk is het in stand houden van de hei een tegennatuurlijk proces, omdat de natuur juist hard z’n best doet hier bomen te laten groeien.