Onderzoek door masterstudenten naar verbinding met Boerderij Eyckenstein

2024-12

Hoe kunnen we de betrokkenheid van consumenten en bezoekers bij het landschap en de voedselproductie op Boerderij Eyckenstein vergroten, zodat ze een sterker gevoel van eigenaarschap ervaren?

 

Zo luidde de onderzoeksvraag van vijf studenten van de MADE-master (Master Metropolitan Analysis, Design and Engineering). Dit is een interdisciplinaire Master in Amsterdam, waarin Wageningen Universiteit en Delft Universiteit met elkaar samenwerken. De studenten zitten in het tweede jaar van hun studie en zijn voor hun onderzoek vier maanden lang, van september tot december, elke vrijdag op Boerderij Eyckenstein. Terwijl zij op de boerderij meewerken aan de dagelijkse werkzaamheden, werken ze ondertussen ook aan hun onderzoeksvraag.

 

Wie is wie?

Maar eerst even voorstellen. Op de foto bovenaan van links naar rechts:

  1. Youri, heeft hiervoor de studie Techniek op de HBO gedaan en heeft ook in die sector gewerkt als adviseur bij een adviesbureau, met natuurontwikkelingsplannen.
  2. Iepe, heeft Management and Consumer Studies op de Wageningen Universiteit gedaan en kwam na een aantal jaren in Praag te hebben gewerkt, weer terug om toch nog een Master te doen.
  3. Lennic, heeft hiervoor een HBO Bouwkunde gedaan en is na zijn stage bij een architectenbureau daar nog een half jaar blijven ‘plakken’.
  4. Maaike, heeft Bouwkunde als Bachelor in Delft gevolgd en is daarna wat meer de richting van Stedenbouwkunde gegaan, waarbij je naast gebouwen ook nog eens kijkt naar voedselsystemen zoals hier, waar dit project mooi op aansluit.
  5. Camille, heeft hiervoor Industrial Disign in Eindhoven gedaan.

 

Keus voor Boerderij Eyckenstein

Hoe zijn jullie hier beland? “Het vak wat we nu doen, heet ‘Living Lab‘. Daar gaan we in ‘real world cases’, dus in projecten in de echte wereld, onze studie op toepassen. Boerderij Eyckenstein, dat is één van die projecten waarin we kijken naar de ‘connectives’ tussen stad en platteland. Er waren tien projecten waar je met motivatie op kon inschrijven. Deze was wel heel populair en wij hebben het geluk gehad dat we het mogen uitvoeren.” Waarom was dit zo populair? “Misschien omdat het net wat anders was dan het normale. Ook de combinatie dat je hier gewoon daadwerkelijk een dag zit en in de praktijk aan het werk gaat. Onze studie bestaat alleen maar uit achter een laptop dingen doen en dan is het heel verfrissend om ook een dag gewoon buiten te zijn en het mee te maken.”

De studenten in werkoverleg met Josephine van de Boerderij Eyckenstein.

 

Het onderzoek

Wat voor onderzoek doen jullie? “We kijken heel erg naar betrokkenheid en hoe we mensen meer betrokken kunnen maken aan de hand van een theorie ‘Psychologisch eigenaarschap’. […] We hebben hier bijvoorbeeld afgelopen weekend (26 oktober) een dag gehouden dat we bij alle bezoekers van de winkel vroegen: Wat vinden jullie zo fijn aan deze plek, waarom komen jullie hier specifiek? Om er zo dus ook achter te komen waarom mensen hier komen en hoe dat eventueel te vergroten en wat meer diepgang te kunnen bieden. Redenen waarom mensen hier komen, komen met name vaak neer op de sfeer, de community, de gemeenschap.”

De studenten vinden het voor hun onderzoek van groot belang dat ze de boerderij goed kennen. “Eén dag in de praktijk echt met de handen bezig. Dan zit ik eigenlijk nauwelijks aan de laptop. Alleen maar om een soort van mee te kijken hoe het eigenlijk precies werkt en ook die boodschap goed over te kunnen brengen. […] Ook het leren kennen van zo’n boerderij, wat komt erbij kijken, wat zijn de uitdagingen van de boerderij, kunnen mensen überhaupt dat eigenaarschap gaan voelen? Ja, echt het leren kennen… want je kan natuurlijk nooit iets zeggen over eigenaarschap als je de boerderij niet kent. Dat is ook de voornaamste reden dat wij hier zoveel tijd in steken.”

Alle klanten van Boerderij Eyckenstein werden voor dit onderzoek uitgenodigd. Om er een gezellige en inspirerende middag van te maken, was er op 26 oktober een mooi programma:

  • 14:00 – 15:00: Start co-creatie sessies: Help onze studenten met hun onderzoek en deel jouw ervaringen over de boerderij.
  • 15:00 – 16:00: Rondleiding & delen van plannen
  • 16:00: Afsluiten met een warme kop soep!

 

Stieren-psychologie

Onbedoeld kwam er naast de mensenpsychologie ook een nog stukje stierenpsychologie om de hoek kijken. Op de vraag of ze niet bang waren voor de stieren: “In het begin niet, maar uiteindelijk wel [gelach van de andere studenten]. Er was op een gegeven moment een gespannen situatie in de stal en dat hadden de stieren allemaal door. In elk verschillend hok waren ze een beetje van slag. We gingen instrooien en meteen bij het eerste hok waar ik in ging, was het al raak, dat we werden uitgetest. En dan gaat je zelfvertrouwen ook een beetje naar beneden en dat merken ze natuurlijk nog meer. En dan… op een gegeven moment was het niet leuk meer. Het was wel de derde keer dat we het deden. Alleen de eerste keer was er niets aan de hand, toen deden we het gewoon met gemak. Maar die laatste keer was het ineens een beetje akelig. Het advies van Josephine was toen: Zelfvertrouwen uitstralen, niet gaan wegrennen, stil blijven staan.”

 

Ideeën

Zijn er nog leuke ideeën uit de interviews naar voren gekomen? “Jazeker, sowieso! Heel erg vanuit persoonlijke interesses. Van mensen die meer naar zorgfuncties willen tot ideeën over een bord aan de straat. Ook juist mensen die een voorbeeld noemen dat je heel erg up-to-date wordt gehouden over wat er gebeurt, hoe het gaat het met de stieren en hoe het gaat met de groenten.”

 

Eindproduct

Het eindproduct van hun onderzoek wordt pas na het verschijnen van deze nieuwsbrief gepresenteerd. We hopen daar in de volgende nieuwsbrief op terug te kunnen komen.