Korte berichten

2025-03

 

Poepzakjes

Honden mogen in het bos gewoon op de grond poepen, liefst wel in de berm. De meeste wandelaars met honden weten dat wel. Binnen enkele dagen vergaat de hondenpoep of wordt het opgegeten door slakken. Maar af en toe vinden we een hondenpoepzakje in het bos. Iemand heeft de moeite genomen om de poep netjes in een zakje te stoppen en heeft dit vervolgens… jawel, in de berm of zelfs achter een boom gedeponeerd! Deze mensen zijn zich er blijkbaar niet van bewust dat juist zo’n zakje niet vergaat en daar eindeloos blijft liggen. En u raadt natuurlijk al wie die zakjes dan mag opruimen… Kortom: laat uw hond maar lekker in de berm poepen.
(Uiteraard dient uw hond altijd aangelijnd te zijn.)

Hondenpoepzakje in de berm van een bospad.

 

Autosporen in het bos

Met enige regelmaat treffen wij in het bos diepe autosporen aan. Ze lijken van een terreinwagen te zijn, die kriskras over allerlei paden door het bos het rijdt.  Vooral als het bos nat is, wordt hiermee grote schade aan de paden aangericht! Het is met nat weer al lastig voor de wandelaars, maar als de paden zo stuk gereden worden, is het helemaal niet meer te doen.

Mocht u in deze sporen uw eigen bandenprofiel herkennen, dan hebben wij graag even een gesprekje met u.

Diepe sporen die grote schade aan de paden veroorzaken.

Bandenprofiel van de onbekende terreinwagen.

 

Onderzoek door VMBO-studenten van Aeres Ede

Het eerste halfjaar van 2025 doen zo’n twintig tweedejaars VMBO-studenten Toegepaste Biologie van Aeres Ede onderzoek op het landgoed. Het hoofdthema is “Beheer”. In kleinere groepjes onderzoekt elk groepje een deelonderwerp van dit hoofdthema. Op 14 maart was de aftrap van het project met een drie uur durende rondleiding op het landgoed, waarbij Lex van Boetzelaer de studenten met zo veel mogelijk aspecten van het landgoed bekend maakte. Elke vrijdag werken de studenten aan hun onderzoek. Eén van de groepjes organiseert een symposium in juni, waarop de studenten de resultaten van hun onderzoek zullen presenteren. In de volgende nieuwsbrief hopen we u hier dan ook over te kunnen vertellen.

De VMBO-studenten van Aeres in Ede op één van de knuppelbruggen in het Springer-park.

 

Onderzoek waterkwaliteit door studenten van de Universiteit Utrecht

Studenten van de studie Global Sustainability Science (Universiteit Utrecht) onderzochten twee jaar geleden de waterkwaliteit op Eyckenstein. Het ging daarbij om de ecologische kwaliteit van open water. Ook dit jaar in maart heeft er weer een groep studenten van deze studie een vergelijkbaar onderzoek gedaan. Als de resultaten bekend zijn, hopen we daar meer over te kunnen vertellen.