Kruidenvrouw Agnes Looman in de schijnwerpers

2018-09

Al bijna tien jaar heeft Agnes Looman haar kruidentuin in de moestuin van Landgoed Eyckenstein. Tijd om haar eens in de schijnwerpers te zetten.

Tegenover de buitenplaats Eyckenstein, ten zuiden van de Dorpsweg, ligt de historische moestuin van Eyckenstein. Tot 2006 werd deze moestuin door de familie Van Boetzelaer nog gebruikt voor het telen van groenten voor eigen gebruik. Sinds dat jaar heeft Luuk Schouten met zijn biologische Tuinderij Eyckenstein het grootste, voorste deel in gebruik. Enkele jaren later nam Agnes Looman met haar biologische kruiden- en pluktuin Agnes Kruiden het achterste deel in gebruik.

Wij interviewden Agnes over haar kruidentuin. Agnes Looman (65 jaar) is kruidenvrouw en werkt onder de naam Agnes Kruiden in de historische moestuin van Landgoed Eyckenstein. Oorspronkelijk komt ze uit de wereld van zorg en welzijn, waar ze ook al vaak groenprojecten deed. Ook hier in de kruidentuin komen regelmatig mensen met moeilijkheden. Kruiden verwerken is volgens haar niets geheimzinnigs. “Het is zo simpel om dingen te maken met kruiden, helemaal niet hocus pocus”, vertelt Agnes.

 

agnes-bij-bloemen-750

 

Agnes volgde een kruidenopleiding tot herborist. In 2009 heeft zij haar opleiding voltooid. Agnes: “Mijn laatste opleiding is een kruidenopleiding, ik ben herborist of kruidenkundige. Dat is een driejarige opleiding aan De Sprenk in De Mortel. Dat is een hele praktische opleiding waar ik veel kennis heb verzameld waar ik nu lol van heb.”

Aan het begin van de opleiding kwam Eyckenstein al in beeld. Agnes’ partner Thomas kende Luuk (van de tuinderij) al. Toen Agnes op zoek was naar een stuk land om kruiden te gaan telen, bood Luuk haar een stukje achter in de tuin aan, dat hij niet gebruikte. Na twee jaar had ze al het huidige stuk grond van 2,7 ha in gebruik. De verbondenheid met Landgoed Eyckenstein spreekt Agnes bijzonder aan: “Het mooie is natuurlijk ook dat dit een onderdeel uitmaakt van een geheel, hè. Dat vind ik echt prachtig, dat dit een historische tuin is.” Ook over de goede samenwerking met Tuinderij Eyckenstein, Boerderij Eyckenstein en het landgoed is ze zeer lovend.

Trots laat Agnes haar twee droogkasten zien, waarmee ze volgens een ambachtelijk proces thee kan maken, waarbij geur, kleur en smaak behouden blijven. Zij stelt zelf hoge eisen aan haar thee: “Theemixen moet lekker zijn, ze moeten er fantastisch uitzien, ze moeten goed ruiken, ze moeten gezond zijn en je moet ze nog lekker vinden ook.” Als we in één van de droogkasten kijken, liggen daar slaapmutsje en goudsbloemen in te drogen. Agnes legt uit hoe ingenieus die droogkasten werken: de lucht achter het glas wordt door de zon verwarmd en stroomt dan automatisch langs de bloemblaadjes, wat het droogproces bevordert. De kasten zijn door haar partner Thomas gemaakt. Thomas is trouwens de grote man achter de schermen. Hij doet heel veel, helpt met klussen, maar is ook faciliterend, bijvoorbeeld met het inkopen van spullen, hij verzorgt open dagen en hij bakt.

agnes-droogkast-750

Droogkast

agnes-bloemblaadjes-750

Drogen van Goudsbloemblaadjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gedurende het jaar organiseert Agnes verschillende activiteiten. Allereerst natuurlijk de verkoop van haar producten. Voor bezoekers is er ook de mogelijkheid om bloemen te plukken. Doordat Agnes van alles meer dan genoeg heeft staan, is dit eigenlijk nooit in strijd met haar eigen kruidenbehoefte. Verder geeft zo’n tien workshops per jaar. Agnes vindt het ontzettend leuk om haar kennis aan mensen door te geven. Ze geniet er altijd van als mensen enthousiast ontdekken hoe makkelijk het is om dingen zelf te maken. “Ik vind het ontzettend leuk om de dingen door te geven, dat mensen zelf ontdekken dat het zo makkelijk is om te maken, het enthousiasme van mensen”, vertelt ze. Naast de geplande workshops kunnen mensen nog boeken om als groep ontvangen te worden met activiteiten en een workshop.

In de kruidentuin liggen 200 plantbedden met in totaal maar liefst zo’n 100 soorten kruiden en bloemen! Elk jaar beslist Agnes per plantbed of een kruid daarin blijft staan, of dat er wat anders in komt. Per jaar maakt Agnes een plan van wat ze wil doen, aan de hand van een plattegrond van alle plantbedden in de tuin. Met de grote soortenrijkdom ontstaat er een grote biodiversiteit: allerlei soorten vlinders, zweefvliegen, bijen, enz. dartelen het hele seizoen in haar kruidentuin rond. In de moestuin is ook een imker gevestigd. Agnes vindt het daarom belangrijk dat ze het hele jaar door bijenplanten heeft staan om de bijen te voeden. Veel kruiden zijn ook goed voor de biodiversiteit. Longkruid bijvoorbeeld is een heel vroeg bloeiend kruid. Die heeft Agnes nodig voor de thee, maar ze laat altijd wat staan voor de bijen. Smeerwortel is een belangrijk kruid tegen blutsen, blauwe plekken en spierpijn. In tegenstelling tot Arnica kan je smeerwortelzalf wel op wonden smeren. Het is een soort trekzalf, dat vuil uit een wond trekt. Goudsbloem helpt tegen allerlei wondjes. Van rozenolie maakt Agnes rozenhandcreme, die goed helpt tegen schrale handen.

Klanten die eenmaal geweest zijn, komen vanzelf terug: “Degenen die het hier kopen, die kopen het ook wéér, omdat ze merken dat het werkt.

agnes-vrijwilligers-750

Agnes met twee vrijwilligers

Ik maak echt alleen maar dingen waarvan ik zelf weet dat ze werken.”

Al het werk van plantbedden aanleggen, onderhouden en oogsten en alle activiteiten eromheen zou Agnes natuurlijk niet in haar eentje kunnen uitvoeren. Ze is zeer dankbaar voor haar 25 vrijwilligers. Ze helpen haar met het verzorgen en oogsten van de kruiden. Sommigen hebben zelf ook een kruidenstudie gedaan en zijn zelf ook al kruidenvrouw en kunnen kruiden bereiden en workshops geven als Agnes daar geen tijd voor heeft.

Producten die Agnes van harte aanbeveelt, zijn de kruidenzalven, zoals goudsbloemzalf (vooral bij wondjes en schrale huid), brandnetelzalf (o.a. bij jeuk en pijn bij insectensteken) , smeerwortelzalf (bij kneuzingen, blauwe plekken en spierpijn), en Sint Janszalf (bij pijn op zenuwrijke plekken). Ze werken doeltreffend en zijn lang houdbaar. En natuurlijk de vele soorten kruidentheemix, bijvoorbeeld Relaxmix, Frisse luchttheemix, Droommix, Reine mix.

Volgend jaar zit Agnes tien jaar in de moestuin. Houdt u 2019 goed in de gaten, want Agnes wil hier zeker nog de nodige aandacht aan besteden.

Kijk op www.agneskruiden.nl wanneer u de kruidentuin kunt bezoeken.

 

agnes-bloemenweelde-1500

 

Laat een reactie achter