Welkom Jacob en Linda Beeker
2017-04
Deze maand mogen we het echtpaar Jacob (42) en Linda (36) Beeker en hun twee kinderen Just (6) en Carlijn (5) als nieuw boerengezin op boerderij De Tolboom aan de Eikensteeg verwelkomen. Uit het grote aantal artikelen en filmpjes die op internet te vinden zijn, wordt al snel duidelijk dat zij geen standaard boerenbedrijf hebben. Kort gezegd redden Jacob en Linda Jersey-stierkalfjes van een vroegtijdige destructie en geven zij ze een goed leven voordat ze naar de slacht gaan.
Een interview met Jacob.
IT-specialist
Na de middelbare school is Jacob naar de Hogere Landbouwschool in Dronten gedaan, met als richting Agrarische Bedrijfskunde. Tijdens de studie kwam hij er echter achter dat dit vak niet echt bij hem past en is hij de IT in gegaan, waarin hij jarenlang een goed betaalde baan had. De landbouw bleef Jacob echter trekken, hij heeft zelfs in Midden-Frankrijk gekeken om daar een bedrijf met geiten over te nemen, maar Linda wilde graag in Nederland blijven. Op een gegeven moment heeft Jacob zijn IT-baan opgezegd en is hij als een soort bedrijfsleider op een melkveebedrijf in Doorn gaan werken.
Hoe het met de stierkalfjes begon
“Ons verhaal begint bij de Remeker Boerderij in Lunteren, want daar zijn we eigenlijk begonnen met die stiertjes op te halen”, vertelt Jacob. Op deze boerderij heeft hij ooit stage gelopen en hij heeft daar altijd contact mee gehouden. “Wij hebben daar de stierkalveren van, omdat die anders weggegooid worden. We zijn die kalveren gaan opfokken om het vlees te verkopen en dat gaat heel goed. Maar het is een melkkoe. Het stiertje is dus ook minder zwaar en groot en daardoor wat minder gewenst in de kalvermesterij. Die stierkalveren gaan naar de destructie. Ons gaat het om de benutting: iets wat er is en gezond is, vinden wij dat je dat moet benutten.”
De eerste stierkalfjes heeft Jacob bij een zorgboerderij ondergebracht, waar hij ze melk liet geven, om ze vervolgens te laten slachten. Later kon Jacob de kalfjes langer houden, toen hij ook een paar stukjes grond had die hij kon gebruiken. Toen hij met Landgoed Vollenhoven in aanraking kwam, kon hij daar land huren en later ook op Landgoed Beerschoten en Houdringe, beide in De Bilt. Het balletje ging rollen, de ene na de andere winkel meldde zich aan om zijn vlees te mogen verkopen. Nu staan er zelfs vijf winkels te wachten die dat ook willen, maar er is geen vlees genoeg.
De eerste stierkalfjes heeft Jacob bij een zorgboerderij ondergebracht, waar hij ze melk liet geven, om ze vervolgens te laten slachten. Later kon Jacob de kalfjes langer houden, toen hij ook een paar stukjes grond had die hij kon gebruiken. Toen hij met Landgoed Vollenhoven in aanraking kwam, kon hij daar land huren en later ook op Landgoed Beerschoten en Houdringe, beide in De Bilt. Het balletje ging rollen, de ene na de andere winkel meldde zich aan om zijn vlees te mogen verkopen. Nu staan er zelfs vijf winkels te wachten die dat ook willen, maar er is geen vlees genoeg.
De gangbare biologische winkels hebben het steeds moeilijker door concurrentie van de supermarkten. Jacob heeft daar geen last van: “De biowinkel moet zich onderscheiden en dat kun je met lokale producten doen. En dat zijn wij. Wij hebben een bijzonder product. Het is hier ook een heel goed gebied, een stad om de hoek en mensen met koopkracht. Deze mensen willen weten waar hun eten vandaan komt.”
Over het Jersey-ras
Jacob over het Jersey-ras: Het is een kleine melkkoe, is mager en komt van het Kanaal-eiland Jersey tussen Engeland en Frankrijk. Het is een ras dat nu over de hele wereld verspreid is. De melk van dit ras is echt iets bijzonders: het heeft een heel hoog vet- en eiwitgehalte en ook een hoog caroteengehalte, waardoor die ook wat geler is dan de melk van andere rassen. Ook het vlees is wat geler, tot kanariegeel toe.
Wikipedia: Ze zijn van roomwit tot bijna zwart. Ze bereiken een schofthoogte van 120-127 centimeter. Stieren bereiken een gewicht van 700 kilogram, terwijl koeien maar 350 tot 400 kilogram wegen.
Hoe ben je op Eyckenstein terechtgekomen?
Tot nu toe hadden Jacob en Linda nog geen eigen boerderij en stonden de stieren altijd op afstand, terwijl Jacob en Linda vanuit hun rijtjeshuis in Soesterberg het vlees moeten verkopen. Dat is natuurlijk niet handig. Jacob kende de biologische tuinder Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein al. Via Luuk hoorde Jacob dat boerderij De Tolboom beschikbaar kwam. Eerst kwam hij bij de makelaar van de vorige boer terecht, daarna pas bij Otto van Boetzelaer, beheerder van Landgoed Eyckenstein.
Jacob is erg enthousiast en ziet ook duidelijk hun toegevoegde waarde: “Ik zie dat Landgoed Eyckenstein ook echt wel wil, de tuinderij zit er niet voor niets. Wij kunnen Eyckenstein echt wat bieden. Je kleedt het landschap aan en mensen kunnen weer een kalf bij een koe zien drinken tijdens een fietstocht. Ze kunnen een product kopen en ze kunnen excursies doen. Alles kan hier gewoon. Wij zijn hier enthousiast over.” Ook de kinderen hebben zichzelf al een rol toebedeeld: Carlijn wil graag varkens gaan houden, Just wil graag de kippen gaan houden.”
Hoe groot is de veestapel?
Jacob en Linda hebben nu vijf zoogkoeien en 75 stieren, dat is wat ze nu op de gehuurde grond kwijt kunnen. Maar Jacob wil wel naar het dubbele aantal: 140 – 150. Niet in een keer, de afzet moet je opbouwen en ze moeten twee jaar opgroeien. Jacob wil de huidige grupstal ombouwen naar een potstal. Die gaan we instrooien met stro, liefst eigen stro, en daar liggen dan de koeien, gewoon los en vrij.
Bedrijfsvoering
De dieren moeten zo vroeg mogelijk in het seizoen naar buiten en zo laat mogelijk naar binnen. Die koeien vinden dat prima, die krijgen een wintervacht. Het mooie van het systeem is dat je die ruige mest hebt. Die potstalmest doet heel wat anders met de grond dan drijfmest injecteren. We castreren niet, we gebruiken geen antibiotica, dus we werken antibioticavrij. We voeren de dieren pensgericht, dus gras, hoe de koe het beste functioneert.
Hoe typeer je jezelf?
“Ik ben deels wel wat eigenwijs en ik ben heel erg gedreven. Ik zoek altijd samenwerking, met Luuk straks op de tuin. We hebben alles al besproken wat we willen doen. We willen zijn groenten gaan verkopen in de winkel en de kruiden van Agnes in de worst. Zij willen de mest. Zo kun je heel leuk samenwerken. Dat doen we met de winkels ook. Dat doen we ook met de boeren waar we de kalveren van afnemen.”
Jacob en Linda hebben een eigen website: jerseyvleesbestellen.nl. U kunt daar (u raadt het al) uw Jersey-vlees bestellen, maar er is ook veel andere informatie te vinden.
Enkele interessante links:
– Trailer “Een Waardig Jersey Stierenleven”
– FarmFunding! Investeer rechtstreeks in ons natuurzuivere bedrijf
– Facebook
– Twitter
Met de komst van het familie Beeker in De Tolboom nemen we afscheid van familie Steenwijk, die op een andere boerderij de activiteiten voortzet. Wij wensen familie Steenwijk daar heel veel succes.